11.1.17

L'art del carrer d'Aboudia entra a la galeria Out of Africa de Sitges

Abdoulaye Diarrassouba (Costa d'Ivori, 1983), més conegut com a Aboudia, s'ha obert les portes d'importants col·leccions internacionals (hi ha obra seva, per exemple, a la Contemporary African Art Collection de Jean Pigozzi de Ginebra o a les londinenques Franck Cohen Collection o Saatchi) gràcies a la seva pintura que relata la vida als carrers, pobresa i conflicte armat. 

El seu tema són, principalment, els nins del carrer. I és que Aboudia pinta com ho fan ells, però sobre llenç. L'inspira, posem per cas, la vida a la localitat costanera de Bingerville, on va estudiar al Centre Tècnic de les Arts Aplicades, o l'estació de trens d'Abobo, on un grapat de joves dibuixen i escriuen sobre els murs. En les seves obres, que recorden inevitablement les composicions de Basquiat, ressonen, entre el collage i el dibuix, la marginalitat dels sense sostre, els grafitis i tags i, clar, l'eco del nouchi o noussi, l'argot que floreix de la mescla de francès i les múltiples llengües que es parlen a la Costa d'Ivori. L'esclat de la segona guerra civil del país, l'any 2011, marca, sense dubte, la seva trajectòria, tot i que es nega a ser considerat com un “pintor de guerra”. L'artista va documentar, des del seu estudi, els combats i la batalla de la ciutat d'Abidjan, entre d'altres, i va ser amb aquestes pintures bèl·liques, que el seu treball començà a ser reconegut en importants col·leccions europees i nord-americanes. 

Aboudia - I have a dream 1 - 2016 - 100x110cm - Mixed media on canvas - HR
Sorella Acosta, directora de la galeria Out of Africa de Sitges, recorda com va posar l'ull en l'obra d'Aboudia abans que li arribessin ofertes d'arreu. “El 2012 el vam anar a visitar al seu taller amb la intenció de proposar-li una mostra a la galeria per l'any següent. Uns mesos més tard, em va trucar ell mateix per dir-me que la Jack Bell i Saatchi li havien ofert vàries exposicions a les quals no podia dir que no. Van passar els anys, però ell no em va oblidar. Fa poc em va contactar de nou per demanar-me si encara el volia exposar. Nosaltres -bromeja des de l'altre costat del telèfon- no som al centre de l'art contemporani com les galeries de Londres, París o Nova York, però estem encantats de poder-lo mostrar”. Del treball d'Aboudia, Acosta en destaca el fet de ser una pintura “molt forta, colorista, vitalista, plena d'energia i, a la vegada, d'una gran innocència, tot i que -afegeix- darrerament passa llargues temporades a Anglaterra i als Estats Units i el seu estil, és clar, se'n ressent, incorporant influències d'aquí i d'allà”.

El títol de la mostra, I have a dream, “fa referència -es justifica la galerista- a tots els joves que viuen al carrer i que tenen el somni de millorar la seva situació. D'alguna manera, amb l'obra d'Aboudia intentem demostrar que amb treball, èxit, passió i creativitat es poden fer realitat alguns dels nostres somnis”. L'exposició, que aplega una quinzena de pintures, es pot visitar a la galeria Out of Africa del 3 de desembre al 29 de gener del 2017. Posteriorment, del 27 de març al 2 d'abril del 2017, la galerista portarà l'obra de l'artista al Salon Zürcher Africa de la capital francesa, que se celebra al mateix temps que la fira Art Paris.
___
Publicat a Revista Bonart, novembre-desembre 2016 gener 2017

No comments:

Post a Comment