La quinzena edició de la biennal europea d’art nòmada, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024, posa el focus en les cures, els conflictes urbanístics i els futurs possibles.
La directora i fundadora de Manifesta, Hedwig Fijen, va explicar, en una multitudinària roda de premsa celebrada el dimecres a l’edifici de l’antiga editorial Gustavo Gili de la capital catalana, amb presència de representats polítics dels municipis implicats, que “no és la primera vegada que Manifesta aterra a l’estat espanyol [el 2006 es va celebrar a Donostia i el 2010 a Múrcia], però l’edició de Barcelona no serà igual a cap altra, serà la més gran de les que s’han celebrat fins ara”. I és que els organitzadors van agafar el guant de l’Ajuntament de Barcelona que els va suggerir “ampliar i traspassar els límits de la ciutat” i esdevenir “el primer projecte cultural produït des de la Barcelona dels cinc milions”, en paraules de Jordi Martí, actual secretari d’estat de Cultura del govern espanyol i regidor de l’ajuntament barceloní quan es va apostar per aquest projecte.
Tríada temàtica i seus
Durant vuitanta dies, la biennal desplegarà una setantena d’activitats i exposicions en una àrea de 3.000 quilòmetres quadrats i una població que supera els cinc milions d’habitants. Amb aquesta premissa territorial descentralitzada es van anunciar les tres seus a partir de les quals es desenvoluparan els tres temes principals d’aquesta edició que reverberaran a altres instal·lacions de proximitat. El primer vèrtex és a Les Tres Xemeneies de Sant Adrià, que s’obriran per primer cop al públic abans que el govern hi inauguri el centre audiovisual Catalunya Media City. Des d’allà s’explorarà el tema Imaginant futurs que irradiarà fins al riu Besòs i la presó de Mataró, al M|A|C Mataró Art Contemporani. El segon, és al Monestir de Sant Cugat, com punt per a Cuidar i ser cuidats que continuarà al Vapor Buxeda Vell de Sabadell, una antiga fàbrica tèxtil, el conjunt episcopal d’Ègara a Terrassa i Roca Umbert de Granollers, una fàbrica tèxtil transformada en centre cultural. I el tercer és la Casa Gomis del Prat, més coneguda com La Ricarda, situada a un espai natural amenaçat per l’ampliació de l’aeroport. Des d’aquest edifici racionalista s’abordarà Equilibrant conflictes que estirarà el fil fins a l’antiga fàbrica tèxtil Can Trinxet de L’Hospitalet. Enmig d’aquest triangle, la seu de Gustavo Gili funciona com a nucli de la biennal aglutinant projectes d’arxiu entorn del passat colonial, els moviments culturals durant el franquisme i la renovació educativa catalana.
Equip artístic i participants
“Manifesta és —va subratllar Fijen— una biennal europea que allà on va s’endinsa en el teixit cultural i social i esdevé radicalment local: el 90% de l’equip és català”. I, va afegir: “ens hem allunyat del format comissari i exposició i hem convidat Filipa Oliveira a actuar com a mediadora creativa”. Oliveira, que ha estat co comissària de la Biennal de Coimbra a Portugal el 2021 i assistent de comissariat de la 28a Biennal de São Paulo, serà l’encarregada de conformar el programa de la biennal juntament amb Fijen i onze representants artístics de les onze ciutats metropolitanes. Es tracta d’Ariadna Amat (Badalona), Penélope Cañizares (Cornellà), Cristina Castells (El Prat), Raquel Morcillo (Granollers), Mireia Mascarell (L'Hospitalet), Gisel Noè (Mataró), Óscar Abril Ascaso (Sabadell), David Linares (Sant Adrià), Joan González (Santa Coloma), Andreu Dengra (Sant Cugat) i Imma Vilchez (Terrassa).
La llista completa d’intervencions i artistes no es donarà a conèixer fins a la pròxima primavera, però la direcció va avançar els 10 projectes artístics seleccionats del 262 que es van presentar en una convocatòria tancada l’1 de desembre. Són Claudia Pagès, Jokkoo Collective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores.
Manifesta 15 en xifres
Amb Manifesta 15, l’organització espera arribar al milió de visites repartides en les diferents seus. És una activitat que acostuma a ser de pagament, tot i que en aquesta ocasió ocuparà equipaments que són de franc. En el web s’anuncia que “Manifesta 15 comptarà amb una entrada inclusiva a un preu de 15 euros que serà vàlida per a tots els recintes de la biennal, a totes les ciutats i per a totes les activitats”.
Manifesta 15 disposa d’un pressupost de 8.566.860 euros, dels quals l’Ajuntament de Barcelona n’aporta 5.211.513 euros, la Generalitat 1.000.000 euros i la Diputació de Barcelona 1.000.000 euros. A més, s’espera una aportació extra de la Diputació per valorar de 800.000 euros i de 300.000 euros per part del Ministeri de Cultura del govern espanyol.
__
Publicat a Revista Bonart, 15/12/23
No comments:
Post a Comment