El paisatge actual de Barcelona és eminentment urbà. L’agricultura, però, no ha acabat de desaparèixer de la ciutat, tot i que, amb el temps, ha adquirit noves funcions socials, ambientals i polítiques. Aquesta exposició té com a objectiu mostrar, a través de la documentació conservada als Arxius Municipals de Districte, la importància, la pervivència i les transformacions de la funció rural del territori del pla de Barcelona.
La Casa Elizalde / 27/11/2024 - 18/01/2025
Al segle XIX, l’impuls de la industrialització i la densificació urbana van redefinir el vincle entre ciutat i camp. La ciutat s’expandia a una velocitat i escala sense precedents i les infraestructures existents eren insuficients per garantir la salut i l’abastiment de la població. Les administracions van respondre a la problemàtica tot regulant, planificant i innovant. Molts dels projectes urbans a partir d’aquell moment promourien els beneficis de viure en entorns menys densificats i propers a la natura.
Tramvia al seu pas pel Passeig Maragall en obres. A mà dreta Torre Llobeta, 1927. AMDHG. |
Avui, la Barcelona rural perviu en l’anhel de la població urbana per reconnectar amb el territori que la sosté i l’alimenta, una última collita que reivindica el passat rural de la ciutat i produeix nous imaginaris socioecològics.
No comments:
Post a Comment