8.8.06

Olot es vesteix de foto

La VII Biennal Internacional de Fotografia inunda els carrers i les galeries de la ciutat amb una cinquantena d'exposicions obertes durant tot el mes d'agost

Des de Madrid arriben les fotos d''Una mirada a la
infància', de Mila Rodero. Foto: M. RODERO
"Volem que hi hagi una fotografia en tots els racons d'Olot!". Aquest és l'origen de la Biennal Internacional de Fotografia d'Olot, que enguany celebra la setena edició, segons el seu coordinador, Joan Puigdemont. Els organitzadors han volgut inundar, durant tot el mes d'agost, els centres d'art, galeries, bars, cafeteries i places de la ciutat amb 51 exposicions individuals de fotògrafs amateurs arribats d'arreu del planeta.

"En la majoria dels casos -explica Puigdemont- hem escollit els projectes fotogràfics de gent molt jove, que està començant i no està professionalitzada. Nosaltres només els fem de pont, seleccionem els autors, però són ells els que s'encarreguen de muntar la seva mostra". Als claustres de l'Hospici, la seu del Museu Comarcal, hi ha setze exposicions d'autors com Mila Rodero, arribada de Madrid; el mateix Puigdemont; el mexicà Óscar Sánchez o Willson Peña, que s'ha desplaçat des de Cuba per muntar la seva sèrie d'imatges Migrantes.

Per implicar més els olotins que passen l'estiu a la ciutat i per fer sortir la fotografia de les galeries d'art, els organitzadors han decidit que a partir d'ara cada Biennal, que enguany està en funcionament des del 30 de juliol, ocuparà un indret conegut a l'aire lliure. En aquesta edició i per començar han apostat per les fonts de Sant Roc, on Melció Teixidor exposa Una senyoreta i quatre senyors. A més, es fa el Mercat de fotografia d'autor als porxos de la plaça Clarà, on cada fotògraf pot aprofitar-ho per exposar les seves obres d'estudi.

Buenafuente, el fotògraf
Les mostres de la Biennal Olot Fotografia ofereixen cada any un munt de noms de fotògrafs desconeguts que presenten la seva primera o segona exposició a Olot. Enguany, però, al catàleg hi ha Andreu Buenafuente, el conegut presentador de late shows, però el nom del qual no ressona gaire en els sectors fotogràfics. Resulta que el presentador té com a afició fer fotos i penjar-les a la seva web. Alguns dels membres de l'Associació d'Olot Fotografia, que organitzen la Biennal, li van suggerir que enviés unes quantes instantànies i va ser així que el van seleccionar per exposar les seves imatges sense títol al claustre del Carme, juntament amb catorze autors més.

Les sèries d'instantànies que es poden veure fins al 27 d'agost no responen a cap temàtica concreta. "Creiem -conta Carles Sitjar, membre de l'organització- que és millor apostar per la temàtica lliure i que cada autor decideixi quin és el tema que vol".

La regidora de Cultura, Anna Torrent, assegura que "des de l'Ajuntament seria molt difícil portar a terme aquesta Biennal, que dinamitza la ciutat el mes d'agost, quan no hi ha gaires esdeveniments culturals, i ens fa gaudir de l'aire lliure i del paisatge, que és el millor que tenim aquí".

---
Article publicat al diari AVUI, pàgina 37. Dimarts, 8 d'agost del 2006

No comments:

Post a Comment