2.2.15

Citant Walter Benjamin

Es Baluard presenta Reproductibilitat 1.2, una exposició de fotografia contemporània a partir de les col·leccions del museu i de la Fundació Aena

Una branca que es ramifica i de la qual hi broten petits arbres. Aquesta instantània en blanc i negre (Sense títol, 2009) de Chema Madoz és el punt de partida de la mostra Reproductibilitat 1.2, que serveix per desencadenar el discurs curatorial de Nekane Aramburu, directora de Es Baluard, i Ángeles Imaña, directora de conservació i projectes culturals de la Fundació Aena. La peça d’una intensa potència evocadora té la particularitat que, amb diferents números de sèrie, forma part d’ambdós centres, els quals han posat els seus fons en diàleg per donar forma a aquesta exhibició que pretén aprofundir sobre les pautes del col·leccionisme contemporani. El relat plantejat per les dues comissàries bascula entre el debat encetat pel pensador Walter Benjamin a l’entorn de la reproductibilitat de l’obra d’art, el valor de les obres seriades, de l’original i la còpia, que ha marcat l’escena artística del segle XX –i que, és evident, encara cueja- i la fotografia com a símbol interpretatiu de la realitat, tot bevent dels escrits de Susan Sontag i John Berger. 

En total, el recorregut recull prop d’una quarentena de peces de vint-i-dos artistes, entre els quals destaquen Daniel Canogar (amb la sèrie Gravedad Cero, 2009), Cristina Iglesias (amb Sense títol. Políptico Tres, 2000) o Santiago Sierra (amb No Global Tour, Bernburf, Alemania, 2010). Aramburu remarca, al seu text Còpia i Símbol, que “tot i que les obres es presenten com a fotografies, a excepció de Pep Bonet, Chema Madoz o Raúl Belinchón, gairebé cap dels autors es poden considerar fotògrafs purs, la qual cosa ens permet que, a partir de la tècnica i les seves decisions de format-enquadrament, puguem analitzar la manera de pensar l’obra per part del creador”.

Chema Madoz, Sense títol, 2009. Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma. © Chema Madoz, VEGAP, Palma de Mallorca, 2014

La mostra, que es podrà visitar fins al 22 de febrer de 2015, forma part del projecte Reproductibilitat, una sèrie d’exposicions que el museu Es Baluard va iniciar durant l’any 2013 i que es presenta com una aproximació a l’entorn de l’evolució de la imatge a partir de la fotografia. A més, seguint amb la idea de museu que la director de Es Baluard va explicar a aquesta revista (número febrer-març del 2014), segons el qual la seva tasca es centraria en “prioritzar el treball d’investigació per sobre de l’espectacle i acostar-los a la gent local”, entre les activitats complementàries, Madoz oferirà, el 23 de gener, la master class La mirada y el objeto. La xerrada forma part de Image Research, “un programa estable del museu com a escola formativa amb la proposta d’investigar, formar i interrogar sobre què és avui imatge”. 

___
Publicat a Revista Bonart, desembre-gener de 2015

No comments:

Post a Comment