23.9.15

Art 35

La pregunta del milió: l'art ha de ser compromès amb el seu temps? A l'exposició dels deu guanyadors del certamen de pintura i fotografia Art<35, destinat a creadors de menys de 35 anys, no hi trobareu resposta clara però val a dir que hi prolifera una mirada curiosa i, alhora, crítica sobre el paisatge, víctima de l'especulació urbanística, primer, i, posteriorment, de l'abandonament per mor de la crisi.El periplo, de Javier Artero

Són interessants les fotos d'aire documental de Clara Palomar. A Edificios para habitar presenta, com si fos un inventari, cases rurals -dels voltants de Castelló- en runes, que ella anomena “refugis de memòria”, al costat d'habitatges nous. Aquesta mateixa postura d'estranyesa davant d'un paisatge canviant, a base de totxana i ciment, és a Paisaje en construcción, on Mar Guerrero retrata el procés d'urbanització de la costa mallorquina. Complementen aquesta cartografia pel paisatge contemporani les instantànies de Sonsoles Company que, a la manera de hoppers deshabitats, conviden a imaginar històries per construccions a mig fer. I les Visualitzacions de l'espai del no-res de Mònica Planes. Aquí l'artista es fixa en objectes anodins (malles, murs o uralites envoltant un edifici) que sovint passen desapercebuts. Di+IA group submergeix la tela en acrílic tot creant pintures escultòriques i Aïda Andrés explora les possibilitats del gravat a la suite Les maneres. Iker Lemos realitza la seva obra a partir d'apropiacions i reproduccions mentre que Cristina Santos reflexiona sobre l'acumulació d'imatges que saturen la xarxa. 

El recorregut desigual de la mostra continua amb Javier Artero i Charlotte Jansen, que ofereixen un punt de vista plàcidament contemplatiu i bell de l'entorn. Emulant el quadre Viatger davant un mar de boira, de Friedrich, el projecte El periplo, d'Artero, revisa les idees romàntiques del viatger. Jansen, per la seva banda, descobreix una Barcelona en plans nadirs a Un tros de cel. Val la pena seguir-los la pista.


3 estrelles

Galeria Trama i Sala Parés. Fins al 26 de setembre.

__
Publicat a Time Out, 16/09/1

No comments:

Post a Comment