16.12.15

Sobre la singularitat de la memòria

La poderosa imatge que il·lustra la postal de promoció d'aquesta exposició -un primer pla de dues persones amb els caps coberts amb una tela blanca, col·locades com si la de l'esquerra, de qui veiem una mà, li estigui explicant un secret a cau d'orella a l'altra- està extreta del llargmetratge Factory Complex, del director de cinema i artista visual coreà Im Heung-soon. 


És una picada d'ullet a l'obra Els amants, del pintor surrealista René Magritte. La bellesa d'aquesta referència artística fa respirar una mica la trama tràgica de Factory Complex, la primera de les peces que es projecten a la galeria. La pel·lícula examina, durant 95 minuts i amb les eines del documental, la situació de precarietat a la qual han estat sotmeses les treballadores de Corea del Sud durant els darrers quaranta anys, coincidint precisament amb el fort creixement econòmic i la modernització del país. Les entrevistes desesperançades a les empleades explotades de diverses indústries s'entrecreuen amb representacions líriques que escenifiquen el patiment i el dolor de diverses generacions de dones.

A la sala contigua, a través d'una doble projecció que aprofita una de les cantonades de l'espai, la vídeo instal·lació Reincarnation incideix en els records traumàtics de les dones vietnamites i iranianes víctimes de les guerres de Vietnam, Iran i Iraq. Im explora, en 24 minuts, les cicatrius emocionals i contraposa la digestió del dol de mares que van perdre els seus fills als combats. De nou, indaga en els espais difusos de la memòria personal i col·lectiva del seu entorn més proper. No defuig el drama però s'hi encara, sense estridències ni cops d'efecte, i el reforça amb poesia.

Factory Complex és el seu segon llargmetratge. Amb aquesta pel·lícula, Im ha estat guardonat amb el Lleó de Plata com artista novell a la Biennal de Venècia d'enguany.

Aquesta és la primera individual d'Im en una galeria. La instal·lació Reincarnation s'ha presentat a la Biennal de Sharjah i, l'estiu passat, al PS1 de Nova York.

4 estrelles

Àngels Barcelona. Fins al 22 de gener.
__

Publicat a Time Out, 10/12/1

No comments:

Post a Comment