25.2.16

Arco s’autohomenatja en la 35a edició de la fira

Del 24 al 28 de febrer, els pavellons 7 i 9 de la fira de Madrid són l’escenari d’una nova edició d’Arco. Per primera vegada en més de vint anys, la fira organitzada per Ifema no compta amb un país convidat sinó que s’autohomenatja tot coincidint amb la 35a edició de la prestigiosa trobada. 

Arco celebra el seu aniversari amb la participació excepcional de 35 galeries que han estat presents durant els tres decennis d'història de la fira i que d’alguna manera podríem dir que han ajudat a definir-la. El projecte Imaginant Altres Futurs, comissariat per María i Lorena de Corral, Catalina Lozano i Aaron Moulton, inclou, entre d’altres, galeries arribades de tretze països, com Lelong (París), Marian Goodman (Londres) o Juana de Aizpuru (Madrid), a la qual se li reconeix, a més, la tasca com a fundadora d’Arco l’any 1982.

Aquest projecte específic, en el qual es pot contemplar l’obra d’un o dos artistes per estand, es presenta com a complement a les 169 galeries seleccionades pel Comitè Organitzador en el Programa General –entre les quals també hi ha algunes galeries que s’apunten a Imaginant Altres Futurs–, a les 18 de la secció Opening i a les 16 de Solo Projects. En total, 224 galeries arribades de 29 països. Enguany, expliquen els organitzadors, “destaca la presència de galeries estrangeres, que representen un 72% del total, i el creixement de les procedents de Llatinoamèrica, que suposen el 30% del segment internacional amb la participació de 48 galeries de 10 països”.



Al Programa General, amb la fórmula d’artistes solo/duo per estand, cal subratllar l’assistència de deu galeries de Barcelona: Adn, Àngels, Carles Taché, Estrany-De la Mota, Joan Prats, March Domènech, Miguel Marcos, Polígrafa Obra Gràfica, Projcte SD i Senda. A més, de l’alacantina Aural, les valencianes Rosa Santos, Espaivisor i Luis Adelantado i les mallorquines Horrach Moya i Pelaires. Entre les habituals, hi ha també les parisenques Thaddaeus Ropac, Nathalie Obadia, Denise René i la clàssica 1900-2000; a més de Giorgio Persano (Torí), Marilia Razuk (Sao Paulo) i Alfonso Artiaco (Nàpols). Entre les que participen per primera vegada, l’organització remarca la presència d’Isabelle Van Den Eynde (Dubai), l’única representant de l’Orient Mitjà en tot el llistat d’assistents. A més, Arco, fidel al model que ha instaurat en les darreres edicions, continua apostant per la presentació de projectes d'artistes individuals o en diàleg, com Diango Hernández i Antonio Paucar, de Barbara Thumm (Berlín); Jimmie Durham i Haegue Yang, de Barbara Wien (Berlín); Maria Taniguchi, de Carlier / Gebauer (Berlín), i Greta Bratescu i Iulia Presa, d'Ivan Gallery (Bucarest), iniciativa que, segons exposen els impulsors, “reforça la seva posició de fira d'investigació al voltant dels creadors”. La galeria Sabrina Amrani (Madrid) també té un representant a la Sala VIP d'Arco 2016, dissenyat per Izaskun Chinchilla Architects. Joël Andrianomearisoa (Antananarivo, Madagascar, 1977), artista de la galeria ha estat el guanyador del IV Premi Audemars Piguet a la producció d'una obra d'art. El seu treball, The Laberynth of Passions, es pot visitar a l'espai Audemars Piguet.

Per la seva banda, Solo Projects, dirigit per segon any per Irene Hofmann i Lucía Sanromán, i comissariat per Maria de Pontes i Ruth Estévez, s’articula a partir de dos eixos: “L'art a la intersecció amb el temps, en els camps del teatre, la música i la dansa i la subversió pel camí de l'humor”. Aquesta secció acull setze galeries d’onze països amb projectes vinculats als temes proposats. Hi ha artistes com Carlos Leppe de la galeria D21 Proyecto de Arte (Santiago de Xile); Camel Collective de la Parque (Ciutat de Mèxic); Mercedes Azpilicueta de la Mirta Demare (Rotterdam) o Erika Ordosgoitti de la sala O (Caracas). Així mateix, com ja és habitual, es dedica un espai a l’art emergent a la secció Opening, comissariat per Juan Canela i Chris Sharp, on hi ha 18 galeries, totes elles amb menys de 7 anys d'antiguitat. Repeteixen, entre d’altres del llistat de confirmades, la barcelonina Ethall, amb obres de June Crespo i Inken Reinert, i la mallorquina L21, amb els treballs d’Alejandro Leonhardt i Pep Vidal. Sobresurten, algunes noves incorporacions com Agustina Ferreyra (San Juan de Puerto Rico), Sabot (Cluj-Napoca, Romania); les parisenques Samy Abraham i Joseph Tang o Proyectos Ultravioleta (Guatemala).

Arco, que per primera vegada s’externalitza i se celebrarà, en l’emblemàtic edifici A Cordoaria Nacional, del 26 al 29 de maig a Lisboa amb una quarantena de galeries internacionals, ha anat publicat al seu lloc web una sèrie de vídeos protagonitzats per col·leccionistes i professionals de l'art contemporani en els quals donen les seves claus per crear una col·lecció d'art. L'objectiu és construir una plataforma formativa que contribueixi a conèixer i aprofundir en el col·leccionisme a través dels seus testimonis, engrescar els potencials visitants i anar escalfant els dies previs a la cita madrilenya.

___
Publicat a Revista Bonart, febrer-març-abril 2016

No comments:

Post a Comment