22.4.16

Xavier Miserachs

Quan encara cuegen les reaccions a la controvertida exposició del MACBA -ara ja clausurada- Miserachs Barcelona (a partir del fotollibre Barcelona, blanc i negre), la flamant galeria Ana Mas Projects s'esforça a presentar, amb la connivència de les hereves, un Xavier Miserachs (1937-1998) polièdric, ric en lectures i matisos.

Bettine
La mostra, que aplega una vuitantena d'instantànies en blanc i negre, entre còpies d'autor vintage i posteriors, se centra en els primers anys d'aquest fotògraf precoç: les dècades dels cinquanta i seixanta. Més enllà de les icòniques imatges de la Barcelona de l'època (destaquen les de El Born, La Rambla, Poblenou, Gràcia), la tria, que s'articula en petits grups temàtics, amplia els interessos i les narratives d'una de les mirades més lúcides i poroses a l'esdevenir del seu temps. El relat transita pel litoral (Arribada dels creuers a Tossa de Mar), el camp (Pagès a Peñafiel, Carretera a l'Aragó), Espanya (Sevilla, Tarifa), l'estranger (París, Londres, Nova York), formes de senyalística (Balcó a Eivissa) o propostes més abstractes sense títols.

L'Autoretrat a la mili

Per sobre de totes aquestes fotos, però, sobresurt el suggeridor retrat Bettine, una jove que desafia en un poderós escorç la presència de qui l'observa. A la sortida, ens acomiada L'Autoretrat a la mili, on l'autor apareix reflectit dins un petit mirall. Corrien els anys seixanta i estava germinant la carrera d'un dels fotògrafs més interessants del segle passat.

El recorregut s'inicia amb La bòbila de Llinars, de quan tenia només 15 anys. Amb aquesta instantània es va presentar a un concurs de fotografia que no va guanyar.

A més de les imatges icòniques de la sèrie Barcelona, n'hi ha una vintena d'inèdites o poc conegudes, com les ballarines als camerinos d'El Molino o les de la mili.

4 estrelles.

Ana Mas Projects. L'Hospitalet. Fins al 17 de juny.
__
Publicat a Time Out, 13/04/1

No comments:

Post a Comment