1.6.16

Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes

“Els iconoclastes degradaven despulles, incendiaven incendis, desfiguraven monstres”, relata Manuel Delgado a propòsit dels episodis d'heretgia que va viure la Barcelona revolucionària del segle passat.

La iconodulia aixeca passions i el martiri de les representacions religioses ha esdevingut la cirereta de múltiples fets històrics. Prenent el context de l'actual guerra d'imatges, en la qual la iconoclàstia jihadista ha copat tots els titulars, el comissari Carlos Martín articula un discurs entorn de l'aura, veneració i agressió  de certes figures, que s'enceta, no podia ser d'una altra manera, amb un Sant màrtir del segle XVIII amb el rostre destrossat. La proposta de Valeska Soares, diverses fornícules buides incrustades a la paret, es dispersa al llarg de les sales i marca el to del relat. Val la pena aturar-se davant la instal·lació Tesaurus Anarquitecturas de Pedro G. Romero, un dels artistes que més ha treballat la iconoclàstia política antisacramental a Espanya.

 
Mare de Déu negra amb bessons, de Vanessa Beecroft.

Crida l'atenció la magnànima foto Mare de Déu negra amb bessons, amb la qual Vanessa Beecroft recupera la imatgeria tradicional del cristianisme amb negres. Més jocós és el tòtem Suport amb marededéus que Katharina Fritsch aixeca apilant verges de color groc. La banalització i apropiació de símbols és -aquí en trobareu pistes- un terreny fèrtil que l'art ha sabut conrear.
La mostra forma part del programa Comisart. Noves mirades sobre la Col·lecció La Caixa.

4 estrelles.

CaixaForum. Fins al 5 de juny.
__
Publicat a Time Out, 18/05/1

No comments:

Post a Comment