17.5.17

La Galeria exposa la pintura intimista de Didier Lourenço

Didier Lourenço (Premià de Mar, 1968) és un habitual de La Galeria de Sant Cugat del Vallès. Del 28 d'abril a primers de juny presenta la seva desena exposició individual a l'espai dirigit per Jordi Batlle: In & Out

L'artista de formació autodidàctica conrea una pintura figurativa colorista amb una important presència d'imatges femenines. En aquesta ocasió, el pintor exposa unes dones més lluminoses i amb marques d'impactes cromàtics: “Són les que jo anomeno les dones Brooklyn”. El nom fa referència al lloc on les va començar a pintar, el barri novaiorquès on es va instal·lar recentment durant un mes i mig. “El tema de la dona -assegura- és recurrent en tota la meva obra. Podríem dir que la cara de la dona és la meva paleta. Em serveix per buscar la llum i les ombres, sense oblidar les pinzellades de color”. Són els rostres anònims, com, per exemple, Yellow, Red&Green o Blue&Black, que no defugen la mirada. “És una dona universal -afegeix, des de l'altre costat del telèfon- que també m'ajuda a representar expressions, caràcters, insinuacions”. 

Global warming, 130 x 97 cm.

A banda dels clàssics caminants i ciclistes, també exhibeix la sèrie de Dones invisibles, en la qual la figura femenina, mitjançant un trompe-l'œil,  es confon -normalment a partir de la roba- amb el fons. Es tracta de dones de cos sencer que ja no apareixen soles. Són pintades amb un ram, parlant per telèfon o amb un moix i una peixera als braços, per citar-ne algunes. Destaca especialment la sèrie Neighbours, un conjunt de pintures que representen, a la manera de la tira còmica 13, Rue del Percebe de Francisco Ibáñez, un habitatge sense façana que ens ofereix l'accés a cada una de les estances. A Good morning, una parella berena, una dona dorm, una altra llegeix i una taula posada espera els comensals. A Global Warming, un home fa ioga mentre el veí pesca en una peixera, i un altre escriu a l'ordinador envoltat de papers. A Bon dia, hi ha una dona dins una banyera, una parella en plena baralla de coixins i algú que toca el piano. Són quadres per deixar anar la imaginació i inventar històries per a cada apartament. “Es tracta -diu- de petits espais que formen una mena de rusc o niu d'abelles, cada escena és un quadre que acaba donant sentit al total”. 

Un dels tríptics d'aquesta darrera sèrie dóna precisament títol a l'exhibició, que aplega una quarantena de peces de format molt variat, on Lourenço posa el focus en moments més íntims, en interiors domèstics i quotidians. 
___
Publicat a Revista Bonart, maig-juny-juliol 2017

No comments:

Post a Comment