27.2.16

Tres alternatives a Arco

Del 24 al 28 de febrer a Madrid hi proliferen les fires d’art contemporani tot aprofitant l’estela d’Arco. 

Enguany s’estrena Drawing Room, una fira dedicada exclusivament al dibuix contemporani, que té el seu quarter general al barri de Salamanca (carrer Velázquez, 12). En la seva primera edició hi ha 16 galeries amb projectes inèdits d’una trentena d’artistes de diverses generacions. La cita especialitzada està dirigida per la comissària i productora cultural Mónica Álvarez Careaga. Les galeries participants en la fira han estat convidades per un comitè curatorial integrat per comissaris i galeristes entre els quals es troben: Ramon Sicart, director de la galeria Sicart (Vilafranca del Penedès), Juan González de Riancho, director de la galeria Siboney (Santander) i les comissàries Simona Gavioli, de Bolonya i Susana Sanz de Beijing.

Children of the re-evolution, de Sergio Mora, a la Plom Gallery
Els mateixos dies però a la galeria de Cristal del CentroCentro Cibeles es consolida ArtMadrid. En l’onzena edició, la fira, que pren els primers moviments del segle XX com a punt de partida, reuneix 46 galeries i més de 200 artistes. Entre una desena de sales internacionals, en el Programa General destaquen les barcelonines –algunes habituals a la trobada– 3 Punts (Ramon Surinyac, Javier Aguilera), Art Ramon (Antoni Tàpies, Miquel Barceló), Alonso Vidal (Rosa Solano), El Quatre (Alberto Morago), Balaguer (Alejandra Atarés), Marc Calzada (Joan Miró), Miquel Alzueta (Lídia Masllorens) i Trama (Javier Vázquez). A més, de les mallorquines Pep Llabrés Art Contemporani (Eok Seon) i Veintinueve 06/13 (Carmen Cañadas); i les valencianes Kir Royal (Martin y Sicilia), Benlliure (Juan Uslé, Carmen Calvo) i Alba Cabrera (Nuria Vidal). De les 8 galeries que formen el Programa One Project que acull en format solo-show una sola proposta per espai, comissariat per Carlos Delgado Mayordomo, hi ha les barcelonines Plom Gallery (Sergio Mora) i Alejandro Gallery (Berto Martínez Tello). ArtMadrid també ofereix un programa paral·lel de xerrades, taules rodones i tallers que enguany s’articulen entorn de la idea d’art i gènere, sobre qüestions d’identitat i la visibilitat de la dona als circuits artístics.

Fa set anys que l’art emergent es concentra durant aquests dies al JustMad. La cita, celebrada al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Madrid, busca “reforçar el compromís amb les propostes galerístiques i espais alternatius emergents”. Entre la quarantena de galeries, exposen les valencianes Set Espai d’Art, Plastic Murs, Misterpink, Area 72, l’alacantina Mustang, la mallorquina Fran Reus, la tarragonina Silvestre i les barcelonines Alejandrogallery + Espronceda i N2. Si l’any passat, la fira va reservar un espai a les galeries del barri novaiorquès de Brooklyn, enguany és el torn de rastrejar els espais de l’art emergent de la Ciutat de Mèxic. A més, durant les cinc jornades, JustMad impulsa un seguit de guardons que premien, en la línia de la convocatòria, la feina de nous artistes i joves col·leccionistes.

___
Publicat a Revista Bonart, febrer-març-abril 2016

No comments:

Post a Comment