16.6.07

Entrevista a Robert Hughes

"Detesto la Sagrada Familia".
El crític Robert Hughes és a Barcelona per fer un llibre del Palau de la Música. Ha estat uns dies al Palau de la Música, des d'on ha afirmat que ''Barcelona és una ciutat narcisista''.

Un dels crítics d'art més influents del món, Robert Hughes, és a Barcelona per preparar el text d'El Palau de la Música catalana, llibre il·lustrat que Triangle Postals publicarà el 2008 amb motiu del centenari de l'edifici de Lluís Domènech i Montaner. Aprofitant que és aquí, Hughes ha pres el pols de la ciutat a la qual el 1992 va dedicar el llibre Barcelona.

"Des de llavors -diu- tot ha canviat molt". Aquest australià resident al Soho novaiorquès i etern enamorat de la capital catalana mai li ha escatimat elogis ni crítiques. Comença disparant: "No vull crear polèmica, però detesto la Sagrada Família". I això que no coneix la controvèrsia que ha generat el pas de l'AVE per sota de la catedral gaudiniana. "No sa-bem com volia acabar-la i l'ampliació és un desastre".

En el seu discurs, en deixa anar una de freda i una de calenta. "Adoro el Palau de la Música, és un dels meus edificis preferits". Aquests dies s'ha tancat a la biblioteca del Palau per documentar-se. "Sóc un superfan de Domènech i Montaner. Em fascina l'arquitectura del XIX, llavors tenien molta energia per fer edificis perfectes amb tots els detalls". A més, el Petit Palau d'Òscar Tusquets també l'ha fascinat.

Hughes parla davant d'un grup de periodistes que han hagut d'esperar més d'una hora per veure'l. Es presenta amb la Creu de Sant Jordi a la solapa. El crític arriba tard, es veu que s'ha encantat pel mercat de la Boqueria. "És un lloc impressionant, llàstima que hi hagi tants turistes, i cap compra res! Estic fart de la gent que ve i es comporta com els japonesos". El crític d'art de la revista Time es mostra meravellat amb la quantitat d'edificis públics que hi ha. "Em sorprèn que no hi hagi cap carrer dedicat a Mendizábal. El Palau de la Música existeix gràcies a la desamortització!". I afegeix: "Passejant pels voltants de la Boqueria, he trobat un Bar Mendizábal. Potser és un petit homenatge".

___
Entrevista publicada al diari AVUI, pàgina 41. Dissabte, 16 de juny del 2007

No comments:

Post a Comment