10.3.16

El Museu del Modernisme celebra el 6è aniversari amb la commemoració de l’Any Casas

El 10 de març fa sis anys que el Museu del Modernisme de Barcelona obria les seves portes al carrer Balmes de la capital catalana. Coincidint amb l’efemèride, el museu inaugura una gran retrospectiva sobre Ramon Casas (Barcelona, 1866-1932), el pintor més destacat del moviment modernista, quan se celebren precisament 150 anys del seu naixement. 

Una mostra pensada per ocupar tot l’espai expositiu del centre privat amb obres del fons i d’altres de préstecs de centres d’arreu o de col·leccions particulars. “L’exposició –explica Gabriel Pinós, responsable de l’entitat– vol presentar un Casas multidisciplinari i ensenyar els grans trets que caracteritzen la seva obra: com a retratista de la societat civil, la passió pel cartellisme, l’afició al ciclisme, la relació amb burgesia barcelonina i la bohèmia parisenca; tot plegat amb peces que són presents en la iconografia popular i altres, gairebé inèdites”. Aquesta retrospectiva del pintor i il·lustrador català es pot visitar fins al 8 de maig. A més, també es revisa –com cada any per aquestes dates– la col·lecció permanent, però en aquesta ocasió posant el focus sobre la col·lecció de Casas.

Jove decadent, de Ramon Casas
Està previst que l’Any Casas copi la programació del 2016 del museu. Segons afegeix Pinós, es preveu una segona exposició amb obres de Casas i instantànies del fotògraf Mario Testino (Lima, 1954). “Es tracta de plantejar els paral·lelismes entre ambdós artistes, un com retratista de la societat civil espanyola del principi del segle XX i l’altre com a retratista de les celebritats a escala global del segle XXI. Es troben moltes coincidències entre les il·lustracions i les fotografies d’ambdós, a més de moltes semblances bibliogràfiques”, comenta. A banda d’aquestes dues exhibicions, el museu té programades un seguit d’activitats entorn del creador. Per una banda, un recorregut pels itineraris on va viure i conviure, principalment a Barcelona, però també a Sitges, Tamarit i d’altres poblacions catalanes. “La idea –subratlla Pinós– és que aquesta activitat es complementi amb una guia en paper, una app i un seguit d’informació a peu de carrer”. També està dissenyada una cursa ciclista de Vic a Barcelona, un itinerari que van fer plegats Santiago Rusiñol i Casas i de la qual informava amb tot luxe de detalls el diari La Vanguardia de l’època. Pinós avisa que “es busca recrear aquella ruta amb bicicletes clàssiques, amb les mateixes característiques i handicaps que van tenir els artistes”.

El Museu del Modernisme, a més, ha impulsat la creació del domini web www.ramoncasas.cat des d’on es pretén informar, a manera de blog en format de diari, sobre la vida i l’obra del pintor així com de les diverses activitats i exposicions que es realitzaran durant el 2016 en motiu de l’Any Casas, més enllà de les promogudes pel mateix museu.

L’Any Casas tindrà, a més, diversos ecos en altres espais. El Cercle del Liceu acull la mostra sobre Júlia Peraire, musa i esposa de l’artista, i el Museu de Maricel de Sitges exposa Ramon Casas, la modernitat anhelada, del 27 d’octubre al 8 de gener de 2017. El departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya és el promotor de l’Any Casas, comissariat per Vinyet Panyella (directora de Museus de Sitges), que vol reivindicar, a través de diverses accions i publicacions, el paper rellevant de Casas en la pintura moderna catalana i valorar la seva producció.

___
Publicat a Revista Bonart, febrer-març-abril 2016

No comments:

Post a Comment