1.8.16

Creativitat sense límits

La Fundació DKV ha acollit, de maig a juliol, a la sala Integralia del Prat de Llobregat, una exposició individual dedicada a l'obra de Vicent Machí (Gavarda, País Valencià, 1997). L'espai acostuma a presentar projectes que vinculen l'art contemporani amb la diversitat funcional, a través del treball artístic de persones amb discapacitat –com és el cas de Machí– o mitjançant col·laboracions amb entitats que aborden la integració a través de l'art i la cultura.

Aquest joveníssim artista, estudiant de Belles Arts a la Facultat Sant Carles de la Universitat Politècnica de València, va començar a exposar per la comarca el 2011 i ja acumula una dotzena de mostres individuals i col·lectives. A més, va quedar entre els vint-i-un finalistes en la setena convocatòria, celebrada l'any passat, del Fresh Art, un concurs, impulsat anualment per DKV Seguros, que pretén promoure les inquietuds artístiques entre estudiants de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà, premiant a aquells que sobresurten per la seva creativitat en algun camp d'expressió de l'art contemporani, com en el cas de la pintura, el vídeo, la fotografia, el dibuix, l'escultura o el grafiti. Machí va destacar amb l'obra pictòrica Lollipop landscape, un paisatge surrealista amb colors cridaners i una tirallonga d'arbres que no són més que dolces i rodones piruletes de fraula a la vora d'un rierol. Segons el pintor, "aquest concurs va representar una introducció al món artístic i el principi d'una trajectòria".

Lollipop landscape

Per a la mostra individual d'aquest estiu, Machí ha recopilat dibuixos, pintures i gravats de marca realista i de múltiples formats, amb presència, per exemple, de bodegons. A través dels seus paisatges impossibles, d'empremta fantàstica, el creador, que treballa principalment sobre paper tela i cartó pedra, amb aquarel·la, guaix, oli, entre d'altres, fa una picada d'ullet a les influències del pop i del surrealisme, i també reserva un espai per a propostes més intimistes. Tampoc perd l'oportunitat de reinterpretar i jugar cromàticament i formalment amb conegudes obres d'artistes consagrats, com en el cas de El crit de Munch, repintat amb aires cubistes, la Rosa meditativa de Dalí, que esdevé, a través de la seva mirada, Plátano-cactus meditativo, o La traïció de les imatges de Magritte que li serveix per realitzar La creación de Eva.

La Fundació DKV Integralia és una entitat sense ànim de lucre creada, fa una quinzena d'anys, per DKV Seguros per facilitar la integració social i laboral de les persones amb discapacitat. L'art és, per a la Fundació, un element més que contribueix al procés d'integració. La presentació de l'obra de Machí a la Sala Integralia "il·lustra –segons els organitzadors– no només l'afany de superació d'aquest jove artista, sinó també la manera en què un adequat sistema de suport a la creació pot permetre que creadors amb discapacitat es desenvolupin personalment i professionalment en l'àmbit de l'art contemporani".

___
Publicat a Revista Bonart, agost-setembre-octubre 2016

No comments:

Post a Comment