1.11.19

Feminismes!

De què va... És un prolífic diàleg entre el feminisme d'avantguarda i l'actual
Per què hi heu d'anar... Per veure en directe algunes obres de referència del feminisme dels setanta

Amb la ressaca de les mobilitzacions massives del 8M, el CCCB posa el focus en les diferents expressions feministes en l'art. Sota l'etiqueta Feminismes! es presenten dues exposicions interconnectades: L'Avantguarda Feminista dels anys 70. Obres de la Verbund Collection i Coreografies del gènere. Una extensa proposta que mostra els vincles i desacords entre el feminisme d'avantguarda i l'actual.

Imatge del vídeo Semiotics of the Kitchen (1975), de Martha Rosler 

La primera és una gran retrospectiva entorn de l'eclosió feminista que aplega 200 obres d'una seixantena de creadores. Artistes que, a través de la foto, el vídeo i la performance, i utilitzant el seu cos amb altes dosis de paròdia i provocació, van reescriure el cànon de la història de l'art. Una multiplicitat de veus –Ana Mendieta, Francesca Woodman, Valie Export, Martha Rosler o Esther Ferrer– que s'enfrontaren a les mateixes problemàtiques oferint una nova representació de la dona. 

Feminismes! fa un salt de mig segle fins a arribar als nostres dies. El feminisme s'ha diversificat i apunta cap a múltiples direccions: es qüestiona a sí mateix, s'escriu en plural, i s'alia amb altres lluites socials. Les artistes que formen part de Coreografies... –Lúa Coderch, Maria Llopis, Núria Güell o Mireia Sallarés, per citar-ne algunes– són una nova generació que té interioritzat allò que ja van explorar les pioneres: “el que és personal és polític”, però van més enllà i denuncien el racisme, la transfòbia, l'especisme, l'homofòbia... I és que la revolució serà feminista o no serà!

4 estrelles
CCCB. Fins al 6 de gener de 2020
__
Publicat a Time Out, núm 567, 2/10/19

No comments:

Post a Comment