24.7.14

(4x4), viatge geogràfic i creatiu

La GaLeRia de Sant Cugat del Vallès celebra el seu setzè aniversari amb la mostra (4x4), que s’allarga fins a finals de juliol, un conjunt de més d’un centenar de peces, entre dibuixos, pintures i aquarel·les, d’alguns dels creadors habituals de l’espai.És sabut que, per al viatger, el més important no és el destí, sinó el viatge. Amb aquest filosofia va néixer el projecte (4x4), impulsat pel galerista Jordi Batlle per commemorar el setzè aniversari de l’espai. La idea és molt senzilla, però efectiva per despertar i estimular la creativitat dels artistes escollits: organitzar quatre viatges programats al voltant, és clar, de la pintura. Els convidats a formar part de l’aventura creativa van ser alguns dels creadors habituals de la galeria: Didier Lourenço, els germans bessons Josep i Ramon Moscardó, Xavier Rodés i Jaume Roure.

La màgia del número 4
El 4 és un dels número màgics, representa el cosmos, l’univers i el món. El plantejament del viatge, doncs, és va fer jugant amb la numerologia i creant la següent fórmula: 4 viatges x 4 punts cardinals x 4 estacions de l’any. El resultat: un primer viatge, a la primavera, cap al sud, a Granada; un segon, durant l’estiu, cap a l’est, a Cadaqués; un tercer, a la tardor, direcció oest, a Labastida (La Rioja); i un últim periple, a l’hivern, cap al nord: París. D’entrada els participants eren també 4, per mantenir l’harmonia i l’equilibri, del plantejament numerològic, però, el Jaume Roure va ser pare entre les sortides d’estiu i tardor i va entrar en joc el cinquè artista, Xavier Rodés. Finalment, es va incloure una excepció i a París hi viatjaren els cinc artistes.

Evidentment, tot i que el viatge geogràfic era el mateix per cada un dels viatgers, el que van veure i trobar en cada un dels paratges va despertar estímuls diversos als creadors. I és que, com va escriure Henry Miller, “el nostre destí del viatge mai és un lloc, és una manera de veure les coses”. Així, doncs, el resultat, és la mostra (4x4), una original manera de commemorar el setzè aniversari de la galeria. L’exposició està formada per peces realitzades in situ, a cada una de les destinacions i altres que s’han creat ex profeso. En total més de 130 obres de suports, tècniques i mides variades que són el testimoni d’un procés creatiu col·lectiu que s’ha allargat per la geografia, durant 365 dies, 4 estacions i 5 artistes. L’encàrrec que tenia cada un dels pintors convidats era el de crear 2 peces per sortida, però l’aportació final ha variat depenent de cada un. A més, fruit de les sortides a Granada i Cadaqués, han nascut dos quadríptics, on s’aprecia de manera harmònica la diversitat estilística del grup. Acompanyen les peces exposades, el souvenir per excel·lència, 40 postals que es van enviar des del punt d’origen a la galeria per correu i que el públic pot mirar i remenar; així com els quaderns amb apunts als natural, aquarel·les, notes i dibuixos, que portaven cada un dels creadors i que després han servit per materialitzar les obres definitives. 

L’exposició es presenta, a més, amb un seguit d’activitats complementàries, que inclouen xerrades i conferències, amb la intenció de descobrir i conèixer de primera mà les experiències (creatives) viscudes.


___
Publicat a Revista Bonart, juny-juliol de 2014

No comments:

Post a Comment