2.7.14

Paisatges de Barcelona

Picasso va viure només 9 anys a Barcelona, però va ser suficient perquè els noms de l’artista i la ciutat quedessin enredats per sempre. Té 14 anys quan la família s’instal·la a la capital catalana i el Modernisme marca el compàs de la cultura. “Allà –explicà– és on va començar tot, on vaig entendre fins on podia arribar.” És on viu els anys determinants de la seva formació. Sovint pinta allò que veu des de la finestra del taller (El carrer de la riera de Sant Joan, 1900) o les vistes del litoral (Home assegut a la Barceloneta, 1895). És l’obra d’un Picasso que encara té un peu a l’acadèmia i s’aferra al paisatge. Assaja la paleta i el traç, descobreix els cercles artístics i la nit canalla, realitza la primera exposició a Els 4 Gats...

Amb 22 anys, però, se’n va a París, on esclata la creativitat del geni. Barcelona li obre els ulls a la modernitat i s’endú, entre d’altres, el record del carrer Avinyó per crear el quadre fundacional del cubisme.
Antoni Esplugas, El port, c. 1890

Pablo Picasso, Escullera amb veler, Barcelona, febrer del 1896. Oli sobre fusta 9,8 x 15,6 cm


Nota al peu: Les pintures i dibuixos es presenten acompanyats de fotografies de l’època que localitzen els paisatges de l’artista.

Valoració: ***

Museu Picasso. Fins al 14 de setembre.
___
Publicat a Time Out, 25/06/14

Link

No comments:

Post a Comment