30.11.15

Raimon Sunyer explora la tauromàquia, com a tema plàstic, a La Galeria


Són molts els artistes que s'han enfrontat, d'una manera o altra, al controvertit i alhora atractiu món taurí. Si fem una tria ràpida, podríem traçar un recorregut des dels gravats de Goya a les representacions quasi obsessives del bou per part de Picasso fins a arribar a les pintures de les places de Barceló.


A l'exposició monogràfica que La Galeria de Sant Cugat del Vallès dedica a Raimon Sunyer (Barcelona, 1957), l'artista presenta, per primera vegada, una mini sèrie de pintura precisament sobre tauromàquia. Abans de res, Sunyer declara: “Jo no sóc gens amant dels toros, però des d'un punt de vista plàstic em sembla interessant”. En general les escenes coloristes que exposa, en aquesta ocasió, són inventades i assegura que “en cap d'elles hi ha sang, fins i tot n'hi ha una en la que sembla que el torero acaroni al bou”. I remata: “És una tauromàquia antitaurina”.


La mostra de La Galeria, que es pot visitar del 20 de novembre a l'11 de desembre, aplega una vintena d'obres recents, entre les quals hi ha també collage amb paper pintat, a mig camí entre l'abstracte i el figuratiu. També s'exhibeixen un seguit d'escultures de fusta, que són làmpades, realitzades a partir de siluetes retallades i que fan pensar en la subtilesa de les ombres xineses. “En general –comenta–, en aquesta exposició es veu una evolució natural de la meva temàtica i manera de fer habituals”.

Entre les pintures seleccionades, Sunyer ha desenvolupat el tema de la taula com a natures mortes, cosa més o menys recurrent en la seva producció recent. “M'atreu –subratlla– tot el que pot arribar a estar i passar sobre una taula, però representat a l'estil cubista, com en un quadre de Juan Gris”. L'artista, que a Barcelona exposa a la Sala Parés, argüeix: “malgrat tot, sempre he conservat l'esperit figuratiu però no em diu res l'hiperrealisme que practiquen alguns pintors actualment”.

Com a apèndix, del 14 de desembre al 9 de gener del 2016, part del treball de Sunyer s'exposa, al mateix espai, en companyia de les peces de tres il·lustradors (Pep Brocal, Mariona Cabassa i Cristina Losantos) en el format habitual de Nadal de la sala, sota el títol de L'art del regal.

___
Publicat a Revista Bonart, novembre 2015 - gener 2016

No comments:

Post a Comment