9.12.15

L'ICUB deixarà de construir nous equipaments per consolidar els existents


La nova comissionada de cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda, va presentar el passat mes de setembre, les principals línies d'actuació de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per als pròxims anys.


Tal com va explicar, una de les prioritats de la nova política cultura és la de “deixar de construir nous equipaments per consolidar els existents, alguns d’ells sense les condicions òptimes per desplegar la seva tasca”. En aquesta línia, es reforçaran projectes estratègics com espais de proximitat, les Fàbriques de Creació o Centres Cívics; es repensaran d’altres, com el conjunt de Fabra i Coats. A més, s’articularà la relació entre el Museu de les Cultures del Món i el Museu Etnològic de Barcelona -reobert el 4 d'octubre- i es treballarà per reforçar el DHUB com a Museu i Centre del Disseny de Barcelona. Per altra banda, La Virreina Centre de la Imatge es planteja en els anys vinents no només com a espai expositiu relacionat amb la imatge, sinó també com a centre de recerca i documentació que aglutini arxius de la memòria històrica fotogràfica de la ciutat.



Sureda va recalcar que l'ICUB “reforçarà la seva funció de facilitador més que com a productor de cultura. És a dir, afavorir les condicions perquè els altres facin, desenvolupin processos, projectes, generin experiències o proposin activitats. I això s’ha de fer de forma col·lectiva i compartida”. Aquesta política participativa es desenvoluparà des de dues plataformes: el Consell de Cultura de Barcelona, que serà reformulat per treballar prioritàriament de manera transversal, i el Pla de Cultures 2016-2026, que marcarà el desplegament de les polítiques culturals a mig i llarg termini.

El pla de treball també recull que “El Consell de Cultura de Barcelona fa temps que reclama polítiques que vinculin cultura i educació a llarg termini. Afirma que la desconnexió entre aquests dos àmbits té un impacte directe en el dret a participar en la vida cultural i genera distància entre cultura i ciutadania”. En aquest sentit, la nova comissionada va subratllar que la mediació entre l'àmbit de la cultura i l'educació serà una de les prioritats: “Hem de recuperar la dimensió educativa i social de la cultura”.

___
Publicat a Revista Bonart, novembre 2015 - gener 2016

No comments:

Post a Comment