16.12.15

De la brossa al museu


Del 12 de desembre al 3 de gener, el CCCB acull la dotzena edició de Drap-Art, el festival del reciclatge creatiu


S'estima que, a grans trets, cada u de nosaltres genera prop d'1,5 kg de brossa al dia. Vivim entre deixalles i aquestes esdevenen, com qualsevol altre material, matèria primera per a l'artista. El Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya Drap-Art va néixer, fa dues dècades, amb la premissa d'apostar precisament per l'art que ofereix una segona vida als objectes.

L'edició d'enguany, que com ja és habitual se celebra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), acull un centenar de peces d'art reciclat. Els organitzadors confirmen que van rebre 162 projectes durant el període de convocatòria pública. “Es tracta de peces -explica Tanja Grass, directora de Drap-Art- que han estat realitzades amb materials reciclats o que tenen, en el cas del vídeo i la fotografia, alguna relació conceptual amb les deixalles”. La temàtica de la trobada és, com cada any, oberta. Grass reconeix que, tot i així, acaba sempre sortint un tema. “L'any passat, per exemple, va ser el plàstic; hi havia, moltes obres realitzades amb taps d'ampolles i altres residus d'aquest material. Les deixalles que més es produeixen són, en definitiva les que més s'utilitzen”.

A més, a la mostra hi participen una sèrie d'artistes convidats “per cercar -apunten des del festival- l’equilibri entre artistes nacionals i internacionals, entre novells i consolidats i per propiciar l’intercanvi entre països i generacions”. Destaquen les propostes de Tono Carbajo, que realitza poemes visuals reutilitzant, a manera de collage, marcs de ports i finestres de vells edificis tirats avall per denunciar la gentrificació que pateixen les grans ciutats i que ha estat l'encarregat d'il·lustrar cartell d'enguany; les escultures amb deixalles electròniques de David Martín, o la instal·lació Diari en blanc – un objecte un instant, en la qual Victòria Pujadas manipula, pinta, classifica i fotografia diversos objectes trobats. Al llarg de les dues setmanes que dura el festival, hi ha espectacles audiovisuals, tallers, performances i intervencions en l’espai públic. A més, els caps de setmana previs a Nadal i Reis se celebra la fira d'art i disseny que aplega una quarantena d'artistes, dissenyadors i artesans.

David Martín, Ski, 2015. Escultura-collage sobre placa base.

Grass, directora de Drap-Art, conta que el seu interès pel recup-art o l'art realitzat amb materials reciclats, que es practica amb major o menor èxit arreu del món, li ve d'enrere. “Vaig créixer a Formentera i les deixalles sempre han estat un tema a l'illa. Quan era petita -recorda- s'aprofitava i es reutilitzava gairebé tot; durant els meus anys de joventut vaig veure com es convertia en un problema greu”. Aquesta vivència personal i el seu interès per l'art la van portar a participar l'any 1996 a la primera marató de reciclatge de Barcelona, que seguia les passes d'una cita francesa i aquí va ser quan, més o menys, va germinar el projecte de Drap-Art, que actualment té presència més enllà de les nostres fronteres. La cita, és clar, no només és una trobada entorn de l'art sinó que també busca conscienciar sobre la problemàtica evident de les deixalles. Grass no vol caure en el pessimisme: “des dels seixanta parlem de discursos ecologistes; diria que, ara sí, tothom és conscient del problema però falta adonar-se del poder que tenim si fem alguna cosa per canviar”.

Drap-Art va ser guardonat amb el IV premis Bonart, l'abril del 2015, per “incorporar i repensar conceptes de plena vigència global, com el reciclatge i la reutilització, dins de les pràctiques de les arts”.


___
Publicat a Revista Bonart, novembre 2015 - gener 2016

No comments:

Post a Comment