13.1.16

Singularitat

En el món de la intel·ligència artificial existeix un cert consens a pensar que, més aviat que tard, les màquines superaran els humans. De fet, el terme singularitat s’utilitza per definir el moment en el qual el progrés tecnològic s’accelerarà produint aparells capaços de millorar-se exponencialment, sobrepassant el control i la capacitat intel·lectual humana. 


Els especialistes no es posen d’acord en fixar una data, però molts diuen que ja ho tenim a tocar i que és qüestió d’una vintena d’anys… Davant d’aquest panorama distòpic que pot sonar més a ciència-ficció que a altra cosa, Albert Serra desplega en la seva instal·lació audiovisual Singularitat un catàleg de les misèries humanes. Res a veure amb la proposta de la sèrie Black Mirror, aquí no hi ha gairebé rastre tecnològic, a excepció d’uns drons que planegen a algunes escenes. El relat es dissemina i s’expandeix sense ordre narratiu per les vuit pantalles distribuïdes al llarg de diverses sales del palau de La Virreina. És la història d’un grup de persones que viuen entorn d’una mina i d’un ric empresari. Hi ha promeses, desitjos, somnis i explotació sexual i laboral. L’enfant terrible del cinema català crea un ambient angoixant, tens, de decadència i desassossec, amb diàlegs, personatges i escenes desconcertants. Algunes resulten profundament tedioses i d’altres, per contra, estranyament hipnotitzants. En aquest joc de perspectives, que traslladen a l’espectador la responsabilitat de construir la narració al més pur estil tria la teva pròpia aventura, hi ha el perill de perdre’s, acabar extenuat entre les hores –més de vuit!– de metratge i ser superat per la màquina del cinema, abans i tot que arribi la temuda singularitat.

La producció, comissariada per Chus Martínez, va representar Catalunya en el marc dels esdeveniments col·laterals en la 56a edició de la Biennal de Venècia.

Abans es va poder veure una prèvia del film, rodat entre Irlanda i Lleida, a la Tate Modern, al cicle que va dedicar el museu al cineasta de Banyoles.

3 estrelles.


La Virreina Centre de la Imatge. Fins al 14 de febrer.

__
Publicat a Time Out, 08/01/1

No comments:

Post a Comment