27.11.24
Exposició: Volaverunt. Els gravats de Goya des de la contemporaneïtat
L’exposició Volaverunt. Els gravats de Goya des de la contemporaneïtat és una oportunitat única per veure a Santa Coloma de Gramenet les quatre grans sèries dels gravats de Goya, creades entre el 1797 i el 1819: Caprichos, Desastres de la guerra, Tauromaquia i Proverbios (també anomenada Disparates). Els gravats, que provenen de la col·lecció del Museu de Mataró, corresponen a l’estampació que es va fer als tallers de la Calcografía Nacional de Madrid entre els anys 1937 i 1938.
De l’1 de desembre del 2024 al 23 de febrer del 2025
L’exposició sobre Goya, comissariada per la crítica d’art Aina Mercader Sbert, parteix de la singularitat de la col·lecció de gravats mataronina, que ja es van exhibir a Santa Coloma el 1997 amb motiu del 250è aniversari del naixement de l’artista aragonès. Una singularitat que rau en l'absència d'una de les estampes. El Museu de Mataró custodia tots els exemplars de cada una de les sèries, excepte un, el gravat número 16 de la sèrie Desastres de la Guerra, titulat Se aprovechan. Aquest buit en la col·lecció, del qual se'n desconeix el motiu, és el punt de partida de l'exposició.
Volaverunt. Els gravats de Goya des de la contemporaneïtat ens mostra els gravats originals acompanyats de les intervencions d’Irene Solà, Anna Dot, Marcos Prior, la Compañía La Soledad (formada per Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi) i dels artistes colomencs Miquel Àngel Para i Benito Marcos. Les seves propostes artístiques, creades específicament per a aquesta exposició, formen un conjunt d'aproximacions i derives a partir del treball de Goya. Un Goya que, en aquestes estampes, allunyades de la pintura per encàrrec, se sent creativament molt lliure.
En aquesta mostra expositiva descobrirem un Goya cronista, observador sagaç, que completa les seves imatges amb una prosa crítica, satírica i, a moments, desesperada. Un artista que demostra un domini excels de les tècniques del gravat i una sensibilitat que avança el camí de l'art modern.
Volaverunt. Els gravats de Goya des de la contemporaneïtat, que es va estrenar el 2021 a Ca l’Arenas Centre d’Art - Museu de Mataró, ha estat impulsada per la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya de la qual el Museu Torre Balldovina en forma part.
ACTIVITATS
Dissabte 14 de desembre, a les 11.30 h
Visita guiada a l’exposició amb d’AINA MERCADER, comissària de l’exposició
La visita comença al CAC Can Sisteré i finalitza al Museu Torre Balldovina
Diumenge 19 de gener, a les 12 h
La COMPAÑÍA LA SOLEDAD presenta: No hay que dar voces. Amb MARCOS PRIOR que dibuixa en directe el gravat perdut: Se aprovechan
L’acte comença al Museu Torre Balldovina i finalitza al CAC Can Sisteré
Dijous 30 de gener, a les 18 h
Visita guiada a l’exposició amb d’AINA MERCADER, comissària de l’exposició, en el marc del programa de Memòria Històrica
La visita comença al CAC Can Sisteré i finalitza al Museu Torre Balldovina
Diumenge 9 de febrer, a les 11.30 h
Fem un gravat amb la tècnica de la linografia. Activitat familiar
Museu Torre Balldovina
Dijous 13 de febrer, a les 19 h
Una aproximació històrica a les quatre sèries de gravats de Goya. Conferència a
càrrec d’ALBERT MARTÍ PALAU
CAC Can Sisteré
Diumenge 23 de febrer, a les 12 h
ANNA DOT presenta Possibilitats d’una mà i deu lletres: La yegua gafe
Finissage de l’exposició
Museu Torre Balldovina
26.11.24
Inauguració exposició: ‘L’última collita. Transformacions i pervivències de la Barcelona rural’
Dimecres 27/11/2024 19:00
La Casa Elizalde
Camps de Can Sala, amb xemeneies de fons, 1935. AMDS |
Més info:
https://au5gang.blogspot.com/2024/11/exposicio-lultima-collita.html
Exposició: L’última collita. Transformacions i pervivències de la Barcelona rural
El paisatge actual de Barcelona és eminentment urbà. L’agricultura, però, no ha acabat de desaparèixer de la ciutat, tot i que, amb el temps, ha adquirit noves funcions socials, ambientals i polítiques. Aquesta exposició té com a objectiu mostrar, a través de la documentació conservada als Arxius Municipals de Districte, la importància, la pervivència i les transformacions de la funció rural del territori del pla de Barcelona.
La Casa Elizalde / 27/11/2024 - 18/01/2025
Al segle XIX, l’impuls de la industrialització i la densificació urbana van redefinir el vincle entre ciutat i camp. La ciutat s’expandia a una velocitat i escala sense precedents i les infraestructures existents eren insuficients per garantir la salut i l’abastiment de la població. Les administracions van respondre a la problemàtica tot regulant, planificant i innovant. Molts dels projectes urbans a partir d’aquell moment promourien els beneficis de viure en entorns menys densificats i propers a la natura.
Tramvia al seu pas pel Passeig Maragall en obres. A mà dreta Torre Llobeta, 1927. AMDHG. |
Avui, la Barcelona rural perviu en l’anhel de la població urbana per reconnectar amb el territori que la sosté i l’alimenta, una última collita que reivindica el passat rural de la ciutat i produeix nous imaginaris socioecològics.