12.1.15

Una passejada per l’obra de Josep Llimona

Abans d’entrar en matèria, un aclariment: visitar aquesta exposició és experimentar, des de bon començament, amb la primera peça i fins a la darrera, un fort sentiment de déjà vu, de veure unes formes que resulten estranyament familiars


La primera comunió.

I és que les escultures de Josep Llimona (1864-1934), considerat un dels artistes més important del Modernisme català, es poden contemplar fent un volt pels carrers de la ciutat. Haureu passat una i mil vegades (i potser sense saber-ho) per davant de El forjador (plaça Catalunya), el Monument al doctor Robert (plaça Tetuan), l’obra eqüestre de Ramon Berenguer el Gran (Via Laietana) o la bellísima Desconsolada (Parc de la Ciutadella). Precisament aquesta darrera recorda poderosament La Danaïde de Rodin; el cos femení de contorns perfectes sorgint del marbre. Així que ja us podeu fer una idea del que ara hi trobareu al Museu Europeu d’Art Modern (MEAM).

Desconsolada.

Més enllà d’aquest tast a peu de carrer, la mostra pretén reivindicar, amb motiu del 150 aniversari del seu naixement, la figura de Llimona, diuen que injustament oblidada. Es proposa una passejada per la seva obra, a través d’una seixantena de peces, algunes inèdites. Un recorregut per la iconografia que el defineix i que trobareu als dibuixos, escultures, monuments funeraris, escultura aplicada a l’arquitectura, disseny de joies... Sovintegen els nus femenins, figures delicades i melangioses (Adolescent o Ingènua, 1924), les representacions religioses (La primera comunió, 1902), o els retrats (Un industrial de Terrassa, 1892). Val la pena aturar-se davant les diferents versions d’una mateixa peça i veure com varien els contorns i les formes quan ha estat executada en fusta, marbre, guix o bronze. És el cas de Modèstia, 1891; Nu de dona, 1918 o Joventut o La Cabellera, 1924.

3 estrelles

Museu Europeu d’Art Modern (MEAM). Fins a l’1 de març de 2015.

__
Publicat a Time Out, 17/12/1

No comments:

Post a Comment