14.5.14

Els llibres del futur seran els llibres d’artistes


Coincidint amb Sant Jordi se celebra, del 23 al 27 d’abril al Santa Mònica, la fira Art Libris, que reivindica la vigència i el bon estat de salut del llibre


Rocío Santa Cruz, responsable de Raíña Lupa produccions i encarregada d’organitzar Art Libris des de fa cinc edicions, encara recorda la incertesa que va sentir quan, fa uns anys, amb l’auge dels formats electrònics, molts vaticinaren la mort del llibre en paper... Sembla, però, que de moment, els electrònics i els, diguem-ne, tradicionals, conviuen plàcidament; encara n’hi ha molts que senten un plaer irreemplaçable en el fet de passar pàgines. “Després de tot, he arribat a la conclusió que el llibre –assegura– és màgic, un invent difícil de superar, és com la roda, que malgrat totes les millores que s’hi puguin fer i els avenços tecnològics, continua sent rodona”. Per a Santa Cruz, els llibres del futur seran els llibres d’artistes o no seran; i és que “existeix un apogeu del format llibre; molts artistes contemporanis l’utilitzen com a suport per mostrar les seves obres, com a targeta de presentació, o bé com a complement a exposicions, els anomenats fotollibres, més enllà dels catàlegs tradicionals”, m’explica. 



D’aquest convenciment neix la fira Art Libris, Fira Internacional del Llibre i Edicions d’Art, Música, Fotografia i Disseny de Barcelona, amb un subtítol que cada any es fa més llarg amb vista a “trencar fronteres entre les diferents disciplines artístiques”. Si l’any passat va ser la fotografia la que aterrava de nou a la trobada i s’ha quedat al cartell, enguany s’inclou la música. “Es tracta de convidar totes les possibles formes editables del segle XXI, compaginant els formats digitals amb els més tradicionals”. La cita, que pivota entre el món de l’art contemporani i el de l’edició, acollirà un centenar d’expositors internacionals, entre els quals s’hi sumaran galeries d’art i fotografia, editors, tallers artesans, editorials experimentals, discogràfiques independents que ofereix quelcom més que un cd... I està previst un cartell de programació musical continuada. De fet, Art Libris ocuparà, per primera vegada, tot l’edifici del Santa Mònica, l’espai cultural del final de les Rambles, que des de l’inici del projecte li ha donat aixopluc.

Crear col·leccionisme
Aquesta fira sempre ha tingut una vocació clarament didàctica, amb nombroses sessions de debat, xerrades i taules rodones, que enguany comptaran, a més, amb la presència d’alguns músics i crítics, així com una sèrie de tallers sobre el món de l’edició i un punt de trobada reservat a les escoles. A part d’oferir un espai d’exhibició per les editorials i una exposició sobre els vintè aniversari de la revista musical Enderrock, Art Libris, pretén crear col·leccionisme entre el públic. El perfil del col·leccionista estàndard, tal i com explica Santa Cruz, és majoritàriament col·leccionista d’art i/o bibliòfil. “Però –continua– el llibre és un objecte quotidià amb el qual la gent està familiaritzada, molt més que amb una obra d’art, així que pot resultar més fàcil fidelitzar el col·leccionista i la inversió econòmica també es menor”.

Sigui com sigui, Arts Libris treballa, en definitiva, amb l’impuls que els dóna la cita de Michel Butor “els únics llibres que ens interessaran en el futur són aquells que puguin considerar-se com a obra d’art”. 

___
Publicat a Revista Bonart, abril-maig de 2014

No comments:

Post a Comment