6.10.15

Tribut al paisatge

La pintora Assumpció Mateu presenta la instal·lació Emmarcant el somni: diàleg a La Vinya dels Artistes del Mas Blanch i Jové

L’obra de l’artista Assumpció Mateu (Girona, 1952) està estretament lligada a la natura i al paisatge que l’envolta. L’observa, el contempla, hi dialoga i, finalment, es rendeix a l’entorn. S’expressa, amb respecte quasi reverencial, per la naturalesa, a través del fotocollage, la poesia visual, la pintura, la instal·lació i, fins i tot, l’escriptura. El passat 18 de juliol es va instal·lar la peça Emmarcant el somni: diàleg a La Vinya dels Artistes del Mas Blanch i Jové. “Un paisatge tan potent i preciós –relata Mateu– com són les terres de Lleida, i particularment La Pobla de Cérvoles.  Un entorn envoltat de vinyes, oliveres, alzines, roures i el vent que no deixa de bufar fent que el cel estigui en continu moviment”. L’obra site-specific és una instal·lació espectacular. L’artista ha construït un marc de ferro oxidat d’enormes dimensions (“que pot semblar una porta al paisatge”, matisa) per enquadrar una gran alzinera, que destaca per sobre de la resta de camp. Aquest marc, que fa de porta o de finestra, col·locat a certa distància de l’arbre, enquadra i ressalta un fragment de l’entorn, i és, a la vegada, per l’altra cara, mirall del cel i el camp que l’enrevolta. “El seu retall de paisatge –escriu Glòria Bosch, directora d’Art de la Fundació Vila Casas, a propòsit d’Emmarcant el somni: diàleg– és una opció personal que no altera l’entorn sinó que s’integra amb respecte, un tot que esdevé testimoni íntim de la seva filosofia vital i creativa: l’experiència de l’assumir a través de la mirada i de l’impacte rebut pels sentits”. L’obra és completa amb una escala blava, situada al costat de l’arbre, que, en paraules de Mateu “lliga la terra i el cel” i apunta ben amunt, per sobre de la copa de l’alzina. La peça s’integra amb l’espai i, a la vegada, l’entorn es fa obra d’art. “Des de bon començament –explica la creadora– tenia clar que no volia fer una escultura i col·locar-la al mig del camp, pretenia provocar un diàleg”.

La Vinya dels Artistes és un projecte del celler familiar Mas Blanch i Jové –una iniciativa personal de Joan Jové i Sara Balasch– que cada any convida un creador a intervenir a les seves terres. Abans de Mateu, artistes com Josep Guinovart, Joan Brossa, Carles Santos, Gregorio Iglesias, Esteve Casanoves i, l’any passat, Susana Solano han participat en el projecte. Tot i que les peces estan prou separades unes de les altres, Mateu reconeix que “perceps la companyia de les altres obres, encara que estigui lluny”.
___
Publicat a Revista Bonart, agost-setembre-octubre de 2015

No comments:

Post a Comment