23.3.16

America Sanchez. Retrats Romànics

A escassos metres d’on s’exposa la impressionant col·lecció d’art romànic del Museu Nacional, a un petit espai de la Sala Oval, el dissenyador gràfic, dibuixant i fotògraf America Sanchez (Buenos Aires, 1939) desplega una setantena de dibuixos inèdits, una mirada contemporània als rostres que hi ha en les pintures murals i sobre taula de fa un miler d’anys. 

Durant prop de tres dècades, l’artista ha estat un visitant habitual de les sales del romànic i conten que s’ha passejat de manera gairebé furtiva observant i tractant de copsar la màgia d’aquells pintors llunyans. Dels esbossos dels rostres que ha anat trobant a frontals d’església i absis sorgeix aquesta interessant proposta que ofereix una nova i atractiva lectura d’antics relats. America Sanchez és fidel a les formes i al dibuix de traç gruixut. Conserva la simplicitat i l’esquematisme i manté els rostres hieràtics i allargassats dels personatges representats. Però, és tremendament creatiu en l’aplicació del color i és quan el romànic, voilà, esdevé pop. 



De sobte, sembla que més que apòstols i verges maries siguem ben al davant de la famosa sèrie que Warhol va dedicar a Marilyn Monroe. L’ús arbitrari de la paleta converteix aquest exercici de còpia en un procés d’actualització que entra i sacseja la col·lecció del museu amb un toc d’humor cromàtic. Els originals, tintes sobre papers de petit format i de molta qualitat –alguns del segle XVII–, es presenten en horitzontal, dins vitrines, on hi ha també proves i cartes de colors que ha assajat el dibuixant, mentre que a les parets hi romanen penjats els facsímils. Per acabar-ho d’arrodonir, en sortir, aneu a buscar aquests rostres a la col·lecció permanent. És fascinant! 

L’artista diu que els carrers són plens de cares romàniques. 
A l’espai dedicat a Sant Climent de Taüll, s’exposen les majestuoses peces Matèria-Metall i Jeroglífics d’Antoni Tàpies.
El museu dedica una mostra, a finals d’any, a la influència de Gósol i dels “primitius catalans” en l’obra del malagueny.

5 estrelles.
Museu Nacional d’Art de Catalunya. Fins al 28 de març.

__

Publicat a Time Out, 10/02/1


No comments:

Post a Comment